Magiska gårdsauktioner och loppmarknader på landet

För den som tycker om hemslöjd, konsthantverk, hemvävda gamla mattor och allt sådant där så är gårdsauktioner och loppmarknader ute på landet någonting av det allra bästa med sommaren. För oss fantaster så är det minst lika viktigt att se alla olika föremål som bjuds ut som att vara med och bjuda på någonting vi vill ha. Gårdsauktioner och loppmarknader på landet blir helt enkelt till möjligheter att se gamla fina saker, som gamla spinnrockar och massor av olika andra saker. Saker som folk har tillverkat för hand och sedan använt under flera generationer. Det känns väldigt fint och äkta, som en port tillbaka till våra förfäder.

Sedan så handlar det ju också om funktionell design på riktigt. Inga fina teorier låg bakom annat än ”vad fungerar bäst?”. Utseendet var något som inte ens togs i beaktande. För att återvända till spinnrockar så byggdes de, efter bästa förmåga, för att så snabbt som möjligt kunna spinna garn (och gärna då för att vara lätt att använda för den som spann. Det ledde då till en design som i sin enkelhet är genialisk. Skulle de flesta av oss idag, välutbildade som vi är, kunna bygga en spinnrock? Knappast. Numera behövs ju inte spinnrockar längre, men ändå finns det de som på gårdsauktioner och loppmarknader köper dem, för att ha som prydnad i hemmet, en inredningsdetalj.

Själva säljer vi ingenting sådant utan vi fokuserar enbart på nyproducerade saker, och nyproduktion av spinnrockar och liknande förekommer ju inte. Eller, jo, det förekommer faktiskt, men det känns lite falskt. De tillverkas ju inte för att ett riktigt behov finns där, utan enbart för att typ hippies ska köpa dem. Vi tycker definitivt att inredningsbutik är en sak och gårdsauktion/loppmarknad/second hand/antikvitetsbod en annan. Alla har de sin plats, och vi vet definitivt var vår är!

Nu tänkte vi avsluta det här blogginlägget med en liten video som vi tycker är mycket trevlig. Den visar upp mycket av charmen med gårdsauktioner och varför de är så populära att de besöks även av de som inte har någon tanke på att köpa någonting. Faktum är att vi nog längtar lite till sommaren och gårdsauktionerna nu efter att ha tittat på videon. Vi må bo i Stockholm (födda och inflyttade) men det behöver inte betyda att vi ser ner på ”lantisar”. Snarare tvärtom skulle vi nog säga och den här videon visar på mycket av det som gör att vi gillar landet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*